Tehnoloogilised näitajad

Tehnoloogilised näitajad määravad sealiha kõlblikkuse ümbertöötlemiseks kodustes või tööstus­likes tingimustes. Nende näitajate puhul peab täpselt arvestama, milliseks otstarbeks liha kasuta­takse. Näiteks liha veesiduvusvõime: keeduvorstide, restruk­tureeritud lihatoodete puhul on vaja­lik võimalikult suur liha veesiduvusvõime; toorsuitsuvorstide puhul - vastupidi, liha peab eralda­ma vett, sest toote valmistamise käigus on eesmärgiks vee eraldamine ja valmistoote niiskussisaldus peab olema madal (Rei, 2004).

Tehnoloogilised kvaliteedinäitajad määravad, milleks liha kasutatakse (A. Tänavots) Tehnoloogilised kvaliteedinäitajad määravad, milleks liha kasutatakse (A. Tänavots)
Joonis. Tehnoloogilised kvaliteedinäitajad määravad, milleks liha kasutatakse (A. Tänavots)

Lähtudes tehnoloogilisest aspektist pööratakse tähelepanu liha omadustele: veesiduvusvõime, valgusisaldus, kudede struktuur, sidekoesisaldus, pH, rasva emulgeerimisvõime; rasvkoe k­oos­tisele, liha värvusele; mikrobiaalsele saastatusele.