Rasvasisaldus

Sealiha rasvasisaldus on kõige suurema kõikumisega liha komponent. Liha rasva­sisal­dus sõltub liha liigist, tüki anatoomilisest päritolust, liha töötlemise viisist, töötlemisastmest jne. Toiteväärtuse seisukohalt on olulised rasvade koostises sisalduvad triglütseriidid, fosfolipiidid, kolesterool ja rasvas lahustuvad vitamiinid.

Inimesele on asendamatud kaks rasvhapet: linool- ja linoleenhape, neid ei suuda organism moo­dustada ja need peavad laekuma toiduga.

Lihas on kolme liiki rasvhappeid: küllastatud (ühekordsed sidemed), monoküllastumata (üks kak­sikside) ja polüküllastumata (kaks või rohkem kaksiksidet).

Lihas leiduvates triglütseriidides sisalduvad rasvhapped on enamasti küllastatud rasvhapped, seetõttu on loomse rasva bioloogiline väärtus madalam kui taimsetel ras­vadel (viima­sed sisalda­vad palju küllastumata rasvhappeid).