Aspektid

Sealiha kvaliteedi hindamisel on subjektiivne ja objektiivne aspekt. Subjektiivne aspekt oleneb sellest, millisena tarbija soovib toodet näha. Toote objektiivne kvaliteet näitab toote seisundit, olukor­da, omadusi, näitajaid. Neid näitajaid saab hinnata objektiiv­selt - kindlaks määrata, kirjel­dada, iseloomustada, analüüsida, mõõta (keemilised näitajad, lõiketugevus jms).

Tavaliselt kasutatakse kvaliteedi mõistet headuse mõttes, st kvaliteetne toode on positiivselt hin­natud toode. On kasutusel ka järgmine kvaliteedi definitsioon: kvali­teet on toote omaduste ja parameetrite kogum, mis näitavad toote vastavust etteantud nõuetele.

Kvaliteedi mõistet ei saa kasutada ainult toote hindamisel vaid ka tegevuse - tootmisprotsessi hindamisel. Enamasti on kvaliteetne toode kvaliteetse tootmisprotsessi tulemus.

Mõnikord on õige mitte rääkida heast ja halvast kvaliteedist vaid vastuvõetavast kvaliteedist. Näiteks on PSE-liha kvaliteet halvem normaalse liha kvaliteedist, kuid sellele vaatamata saab seda kasutada arvestades selle liha omadusi.

Liha kvaliteet on kõigi omaduste ja näitajate summa, mis on olulised tema toiteväärtuse, vastuvõetavuse, inimese tervise ja liha töötlemise seisukohalt (Rei, 2004).