Rümba koostis

Rümba koostise määrab rümbas sisalduvate kudede vahekord: lihas-, side-, rasv-, luukoe hulk. Kaasajal hindab nii tarbija kui ka lihatööstus suuremat lihaskoe sisaldust rümbas, kuna sellise li­ha toiteväärtus ja maitseomadused on paremad ning on võimalik valmistada kvaliteetsemaid lihatooteid.

Euroopa Liidu (EL) liikmesmaades hinnatakse searümpi lihaskoesisal­duse alusel. Searümbad massiga 50 - 100 kg jaotatakse tailihasisalduse alusel järgmiselt:

Sigade klassifitseerimisel on S- klass kasutusel Eestis, ülejäänud Euroopa Liidu riikides on kõr­ge­­ma rümba tailihasisaldusega E-klass. Rümba tailihasisalduse määramiseks kasutatakse Eestis aparaate Ultra FOM 300 ja intraskoop (fotod 1, 2) (Rei, 2004; Alt, 2006).

Ultra FOM 300 (A. Tänavots) Intraskoop (A. Tänavots)
Foto. Ultra FOM 300 (A. Tänavots) Foto. Intraskoop (A. Tänavots)