Rümba koostis
Rümba koostise määrab rümbas sisalduvate kudede vahekord: lihas-, side-, rasv-, luukoe hulk. Kaasajal hindab nii tarbija kui ka lihatööstus suuremat lihaskoe sisaldust rümbas, kuna sellise liha toiteväärtus ja maitseomadused on paremad ning on võimalik valmistada kvaliteetsemaid lihatooteid.
Euroopa Liidu (EL) liikmesmaades hinnatakse searümpi lihaskoesisalduse alusel. Searümbad massiga 50 - 100 kg jaotatakse tailihasisalduse alusel järgmiselt:
- klass S – tailihasisaldus 60% ja rohkem;
- klass E - tailihasisaldus 55 või enam, kuid vähem kui 60%;
- klass U - tailihasisaldus 50 või enam, kuid vähem kui 55%;
- klass R - tailihasisaldus 45 või enam, kuid vähem kui 50%;
- klass O - tailihasisaldus 40 või enam, kuid vähem kui 45%;
- klass P - tailihasisaldus vähem kui 40%.
Sigade klassifitseerimisel on S- klass kasutusel Eestis, ülejäänud Euroopa Liidu riikides on kõrgema rümba tailihasisaldusega E-klass. Rümba tailihasisalduse määramiseks kasutatakse Eestis aparaate Ultra FOM 300 ja intraskoop (fotod 1, 2) (Rei, 2004; Alt, 2006).
![]() |
![]() |
Foto. Ultra FOM 300 (A. Tänavots) | Foto. Intraskoop (A. Tänavots) |