Seakasvataja
Seakasvatajatele võrdub sealiha kvaliteet nende omadustega, mis tõstatuvad kõige soodsama hinnana, siis kui siga müüakse tapamajale. Euroopas tähendab see peamiselt tailiha osakaalu ja mõnikord ka hästi proportsionaalset searümpa.
![]() |
![]() |
Joonis. Seakasvatajale tähendab liha kvaliteet tailiha osakaalu ja proportsionaalseid searümpasid (A. Tänavots) |
Järelikult, seakasvatajad ainult kasvatavad sigu, kellelt saadakse tailiha minimaalsete tootmiskuludega (optimaalse lihajõudlusega sead). See seletab, miks halotaangeeni kandjatelt sigadelt saadud PSE liha on paljude aastate kestel nii laialdaselt levinud, kuna halotaangeeni kandjate sigade tailiha osakaal on suurem. Sarnaste "haigete" genotüüpide levimise võimalus püsib edaspidi niikaua, kui ei kehtestata muid nõudmisi Euroopa seakasvatusele. Tapasigade lihajõudlus ei tohiks olla teguriks kvaliteedi hindamisel tapamajades.
Joonis. Pjeträäni tõugu sead on ühed stressitundlikumad (A. Tänavots)