Seakasvataja

Seakasvatajatele võrdub sealiha kvaliteet nende omadustega, mis tõs­tatu­vad kõige soodsama hinnana, siis kui siga müüakse tapamajale. Euroopas tähendab see peamiselt tailiha osakaalu ja mõnikord ka hästi proportsionaalset searümpa.

Seakasvatajale tähendab liha kvaliteet tailiha osakaalu (A. Tänavots) Seakasvatajale tähendab liha kvaliteet proportsionaalseid searümpasid (A. Tänavots)
Joonis. Seakasvatajale tähendab liha kvaliteet tailiha osakaalu ja  proportsionaalseid searümpasid (A. Tänavots)

Järelikult, seakasvatajad ai­nult kasvatavad sigu, kellelt saadakse tailiha minimaalsete tootmis­kuludega (optimaalse li­hajõud­lusega sead). See seletab, miks halotaangeeni kandjatelt sigadelt saadud PSE liha on paljude aastate kestel nii laialdaselt levinud, kuna halotaangeeni kandjate sigade tailiha osakaal on suurem. Sarnaste "haigete" genotüüpide levimise võimalus püsib edaspidi niikaua, kui ei kehtestata muid nõudmisi Euroopa seakasvatu­sele. Tapasigade lihajõudlus ei tohiks olla teguriks kvaliteedi hindamisel tapamajades.

Pjeträäni tõugu sead on ühed stressitundlikumad (A. Tänavots)

Joonis. Pjeträäni tõugu sead on ühed stressitundlikumad (A. Tänavots)