Marmorsus

Marmorsus tekib rasvkoe ladestumisel lihaskiudude vahele andes lihale marmorja välimuse, pu­nas­te lihaskiudude ja lihaskiukimpude vahel on heledad rasva triibud. Marmorsus on omane hea toitumu­sega veiselihale ning tõstab liha toiteväärtust. Sealiha puhul koguneb rasvkude ena­masti naha alla ja kõhuõõnde, mitte lihaste sisse ja vahele.

Sealiha marmorsuse skaala (http://www.globalswine.com/assets/images/qualitystandards.jpg, 16.02.2011)

Joonis. Sealiha marmorsuse skaala (http://www.globalswine.com/assets/images/qualitystandards.jpg, 16.02.2011) 

Hea marmorsusega on djuroki tõugu sigade liha, sellel lihal on kõrge (2,5-4%) intramuskulaarne rasvasisaldus (Rei, 2004; Põldvere jt, 2010).

Hea marmorsusega on djuroki tõugu sigade liha (A. Tänavots)

 Joonis. Hea marmorsusega on djuroki tõugu sigade liha (A. Tänavots)