Kvaliteedinäitajad

Liha ja lihatoodete kvaliteedi puhul peaks meeles pidama nn kvaliteediahelat:

Liha kvaliteedinäitajate grupeerimisel on mitmeid võimalusi.

1. Jaotamine nelja gruppi:

2. Jaotamine viide gruppi:

Tabel. Searümba ja liha kvaliteeti iseloomustavad faktorid

Searümba kvaliteet* Sealiha kvaliteet
Tapasaagis Liha toiteväärtus (keemiline koostis)
Rümba koostis (lihas-, side- rasvkoe suhe) Organoleptika (värvus, lõhn, maitse, mahlasus, õrnus)
Konformatsioon (rümba kuju) Tehnoloogilised näitajad (pH, veesiduvus)
Seljapeki paksus, lihassilma pindala Sanitaarhügieenilised näitajad
Liha marmorsus (nähtavate rasvkoekihtide arv lihaskoe ristlõikes)  
Liha hügieeniline tase  

* - searümba all mõeldakse tapetud sea lihakeha, mis on veretustatud ja millelt on eemaldatud siseelundid, harjased, siserasv, neerud, neerurasv, suguelundid, keel, pea- ja selja-aju, diafragma, pea ( kaelaluu ja esimese kaelalüli vahelt), esijalad randmeliigesest, saba (viimase ristluulüli ja esimese sabalüli vahelt) ning sõrad.