Valgusisaldus

Inimese valguvajadus on kõrge. Täiskasvanud inimese valguvajadus on ööpäevas 60 - 100 gram­­mi, sellest loomse valgu vajadus 30 - 50 grammi. Inimese organism ei talleta suuri valgu­koguseid tagavaraks, seepärast peab valk lisanduma organismi iga päev.

Loomse valgu liigid on liha-, kala-, muna- ja piimavalk. Loomne valk pole taimsega asenda­tav. Loomsed valgud omastatakse tavaliselt paremini kui taimsed, loomset valku on vaja umbes kaks korda vähem kui taimset valku.

Liha valkudest on toiteväärtuse seisukohalt olulisemad lihaskoe, vere ja sidekoe valgud. Lihaskoe valkudest on kõrge bioloogilise väärtusega müofibrilli ja sarkoplasma valgud, enamik neist on täisväärtuslikud.

Aminohapped on valgu põhilised koostisosad. Täisväärtuslikud valgud sisaldavad kõiki asen­da­matuid aminohappeid, need valgud on kergesti seeditavad ja imenduvad hästi. Asendamatud ami­nohapped peavad laekuma organismi toiduga. Kui tekib mõne asendamatu aminohappe de­fit­siit, tekivad ka häi­red organismi töös.

Täiskasvanud inimene vajab kaheksat asendamatut aminohapet: fenüülalaniin, valiin, trüp­to­faan, treoniin, leutsiin, isoleutsiin, lüsiin, metioniin.