Koostis

Juustutoodete valmistamiseks on lambapiim sobiv eelkõige oma koostise tõttu. Lambapiim ületab nii kvalitatiivse kui kvantitatiivse koostise poolest nii lehma kui kitsepiima (tabel 1). Lambapiim on tunduvalt kuivainerikkam tänu kõrgemale piima proteiini ja rasva sisaldusele. Lambapiimas on keskmiselt 6 % proteiini ja 7 % rasva ning piima kuivainet on ca 1,6 korda rohkem kui lehmapiimas. Seetõttu ühe kilogrammi tahke juustu saamiseks vajatakse vaid 8 l lambapiima, aga 12 l lehma- või kitsepiima (Mills, 1989).

Lambapiimas on võrreldes lehma ja kitsepiimaga rohkem mineraale nagu kaltsiumi, rauda, magneesiumi, tsinki, aga ka olulisi vitamiine (B grupi vitamiinid, A, D, E vitamiini) ja kõiki kümmet asendamatut aminohapet. Viimaste aastate uuringud on näidanud, et 45% rasvhapetest on kas mono- või polüküllastama rasvhapped. Polüküllastamatuid rasvhappeid, sealhulgas omega 3 rasvhapetest inimese poolt sünteesimatut alfa linoleenhapet, on ca 2 korda enam kui kitse või lehmapiimas. Piimarasv koosneb sarnaselt kitsepiimaga väikese läbimõõduga rasvakuulikestest ning seetõttu on piim homogeenne ja väga heaks tooraineks juustu valmistamisel. Piima homogeensus annab võimaluse lambapiima sügavkülmutada ilma, et väheneks selle kvaliteet. Lambapiim sobib allergikutele, kelle organism ei kannata lehma või kitsepiima (http://www.sheepdairying.com). Dietoloogide poolt on välja arvestatud, et kaks klaasi (490 g) lambapiima päevas katab täielikult inimese päevase kaltsiumi, riboflaviini (B2 vitamiini) ja 5 asendamatu aminohappe vajaduse ilma, et inimene peaks ühtegi teist toiduainet tarbima. Kuna lambapiima toorpiimana juuakse vähe, siis samale piima kogusele vastab 93 g lambajuustu või kahe klaasi jogurti tarbimine (Haenlein, 2006).

Tabel. Lamba-, kitse-, ja lehmapiima koostis (Kon, Cowie, 1961; Posati, Orr, 1976; Alichanidis, Polychroniadou, 1996; Renner, 1982).

Nimetus Lambapiim Kitsepiim Lehmapiim
Kuivaine, % 19,30 12,97 12,01
Energia, kcal 108 69 61
Proteiin, % 5,98 3,56 3,29
Rasv, % 7,0 4,14 3,34
Piimasuhkur, % 5,36 4,45 4,66
Ca, mg 193 134 119
Mg, mg 18 14 13
P, mg 158 111 93
Zn, mg 0,57 0,30 0,38
Vitamiin B2, mg 0,355 0,138 0,162
Vitamiin B1, mg 0,417 0,277 0,084
Vitamiin B6, mcg 80 60 60
Vitamiin B12, mcg 0,711 0,065 0,357
Vitamiin D, mcg 0,18 0,11 0,03
VitamiinE,mg 0,11 0,03 0,09
Vitamiin C, mg 5 1 1
Polüküllastamatud rasvhapped, g 0,31 0,15 0,12
s.h C18:2, g 0,18 0,11 0,08
s.h C18:3n3 (alfa-linoleenhape), g 0,13 0,04 0,05
Kolesterool, mg 11 10 13