pH määramine

Lihaskoe pH-väärtus määratakse portatiivsete pH-meetritega (Testi 205, Sentron, pH Star CPU) selja pikimast lihastest 45 minutit (algne), 24 tundi või 48 tundi (lõplik) pärast tapmist (joonis). Nimetatud aparaadid on varustatud vastavate liha jaoks väljatöötatud elektroodidega.

pH määraja pH Star CPU (A. Tänavots) pH määraja pH Star CPU (A. Tänavots)
pH määraja pH Star CPU (A. Tänavots) pH määraja pH Star CPU (A. Tänavots)
Joonis. pH määraja pH Star CPU (A. Tänavots)

pH- väärtuste mõõtmiseks torgatakse elektrood selja pikimasse lihasesse ning registreeritakse näit portatiivse pH- meetri ekraanil. Pärast igat mõõtmiskorda puhastatakse elektrood välti­maks mõõtmisvigade teket. Enne igat mõõtmist kalibreeritakse aparaadid puhverlahustega. Määramiseelselt kalibreeritakse aparaadid kas kahe punkti järgi (standardlahused pH 4,0 ja 7,0) või ühe punkti järgi (pH 4,0 või 7,0).

Töötamisel pH meetritega tuleb kinni pidada nende kasutusjuhenditest.