Liha keemilise koostise määramine
Keemilise koostise analüüsimiseks peenestatakse selja pikimast lihasest (m. longissimus dorsi) võetud proovitükk elektrilises mikrokutris, kuni ta saavutab homogeense struktuuri. Seejärel pakendatakse lihamass katseanumatesse ning leitakse kuivaine-, toorproteiini-, rasva- ja tuhasisaldus.
Joonis. Mikrokutter (A. Põldvere)
Liha kuivaine määratakse vastavalt EL direktiivile (1981) 81/680/EMÜ. Toorrasvasisaldus tehakse kindlaks ekstraheerimismeetodil, kasutades Soxtec aparaati (Tecator Application Note AN 23/80).
Joonis. Soxtec aparaat (A. Põldvere)
Toorproteiinisisaldus määratakse üldlämmastiku järgi, kasutades Kjeltec seadet (Tecator Application Note AN 30/81).
Joonis. Kjeltec seade (A. Põldvere)
Tuhasisaldus määratakse tuhastamise teel elektri muhvelahjus.
Joonis. Muhvelahi (A. Põldvere)