Liha keemilise koostise määramine

Keemilise koostise analüüsimiseks peenestatakse selja pikimast lihasest (m. longissimus dorsi) võetud proovitükk elektrilises mikrokutris, kuni ta saavutab homogeense struktuuri. Seejärel pakendatakse lihamass katseanumatesse ning leitakse kuivaine-, toorproteiini-, rasva- ja tuhasisaldus.

Mikrokutter (A. Põldvere)

Joonis. Mikrokutter (A. Põldvere)

Liha kuivaine määratakse vastavalt EL direktiivile (1981) 81/680/EMÜ. Toorrasvasisaldus tehakse kindlaks ekstraheerimismeetodil, kasutades Soxtec aparaati (Tecator Application Note AN 23/80).

Soxtec aparaat (A. Põldvere)

Joonis. Soxtec aparaat (A. Põldvere)

Toorproteiinisisaldus määratakse üldlämmastiku järgi, kasutades Kjeltec seadet (Tecator Application Note AN 30/81).

Kjeltec seade (A. Põldvere)

Joonis. Kjeltec seade (A. Põldvere)

Tuhasisaldus määratakse  tuhastamise teel elektri muh­velahjus.

Muhvelahi (A. Põldvere)

Joonis. Muhvelahi (A. Põldvere)