+ märgil klikkides näed õiget vastust

1. Enamuses riikides ja Euroopa Liidu määrustes on sealiha hindamise põhinäitajaks 
a) pekipaksus
b) pikima seljalihase läbimõõt
c) tailihasisaldus
c) tailihasisaldus
2. Euroopa Liidu seadusandluse järgi on searümba tailihasisalduse määramise meetodiks
a) searümba täielik dissektsioon 
b) searümba osaline ehk nelja peamise rümbaosa dissektsioon 
c) searümba kaalumine 
b) searümba osaline ehk nelja peamise rümbaosa dissektsioon
3.  Searümpade kvaliteediklasside määramisel kasutatakse
a) GOST klassifikatsiooni
b) SEUROP klassifikatsiooni
c) DIN klassifikatsiooni
b) SEUROP klassifikatsiooni
4. Põllumajandusministri määruse alusel laieneb searümpade SEUROP süsteemi rakendamise kohustus tapamajadele, kus tapetakse rohkem kui
a) 1500 nuumsiga või noorkulti nädalas aasta keskmisena.
b) 100 nuumsiga või noorkulti nädalas aasta keskmisena. 
c) 200 nuumsiga või noorkulti nädalas aasta keskmisena.
c) 200 nuumsiga või noorkulti nädalas aasta keskmisena.
5. Algtöötlemiseks kuluv ajavahemik sea veretustamisest alates kuni rümba kaalumise hetkeni ei tohi ületada
a) 15 minutit
b) 5 tundi
c) 45 minutit
c) 45 minutit
6. Searümp (Euroopa) on tapetud sea lihakeha,
a) mis on veretustatud ning millelt on eemaldatud siseelundid (sealhulgas neerud), neeru- ja siserasv, harjased, sõrad, suguelundid, keel, pea- ja seljaaju, diafragma
b) mis on veretustatud ning millelt on eemaldatud siseelundid (sealhulgas neerud), neeru- ja siserasv, harjased, suguelundid, seljaaju ja diafragma
c) millelt on eemaldatud siseelundid (sealhulgas neerud), neeru- ja siserasv, harjased, sõrad, suguelundid, keel, pea- ja seljaaju, diafragma
a) mis on veretustatud ning millelt on eemaldatud siseelundid (sealhulgas neerud), neeru- ja siserasv, harjased, sõrad, suguelundid, keel, pea- ja seljaaju, diafragma
7. Rümba tailihasisaldus on
a) searümbas oleva rasvkoe ja rümba massi suhe, mida väljendatakse protsentides ja iseloomustatakse klassidega SEUROP 
b) searümbas oleva punase vöötlihaskoe ja rümba massi suhe, mida väljendatakse protsentides ja iseloomustatakse klassidega SEUROP
c) searümbas oleva punase vöötlihaskoe ja sea elusmassi suhe, mida väljendatakse protsentides ja iseloomustatakse klassidega SEUROP 
b) searümbas oleva punase vöötlihaskoe ja rümba massi suhe, mida väljendatakse protsentides ja iseloomustatakse klassidega SEUROP
8. Nuumsiga -
a) poegimata või tiinustunnusteta emasloom või orikas rümba massiga üle 100 kuni 150 kg
b) poegimata või tiinustunnusteta emasloom või orikas rümba massiga üle 50 kuni 100 kg
c) kult rümba massiga üle 50 kuni 100 kg
b) poegimata või tiinustunnusteta emasloom või orikas rümba massiga üle 50 kuni 100 kg
9. Taisisalduse määramiseks on Eestis tohib kasutada
a) ultraheli kasutamisel põhinevat tailihamõõturit UltraFom 300 ning mehaanilist aparaati intraskoop.
b) ultraheli kasutamisel põhinevat tailihamõõturit Fat-O-Meter 100 ning kahe punkti (ZP-)meetodit.
a) ultraheli kasutamisel põhinevat tailihamõõturit UltraFom 300 ning mehaanilist aparaati intraskoop.
10. Ülesanne
Lihakombinaadis on baasiliseks tailihaosakaaluks 57%. Lisatasu makstakse iga baasilist tailihaosakaalu ületava % eest 0.02 eurot kg rümbamassi kohta, hinnaalandus iga vähema % eest samuti 0.02 eurot. Aretusega tõstsime tailiha osakaalu 57lt 60%-ni. Kui palju saame täiendavat tulu aastas? Lihakombinaati viidud nuumsigade kehamass on 100 kg ja nende lihakeha moodustab 75% elusmassist. Talus on 100 emist, kelle kohta tuleb 20 müüdud nuumsiga aastas.
Vastus: 0,02 EUR * (60% - 57%) * 75 kg * 100 emist * 20 nuumsiga = 9000 EUR