Tailihasisalduse ja rümba väärtuse seos

Vastavalt tailihasisalduse näitajale rümbas erinevad erineva tailihasisaldusega rümpade selja pikima lihase e ‘lihassilma’ läbimõõt ning ka teiste suurte lihaste suurus, millel on lihatöös­tuse jaoks kõrgem väärtus, millest tehakse kalleid kvaliteettooteid või mida realiseeritakse kõrge hinna eest värskelt.

Kui tegemist on väiksemamõõduliste ja vähem arenenud lihastega (tailihasisalduse protsent alla 40), seda vähem saab sellest rümbast kõrge väärtusega tükke – nii ei ole tööstusele kasu­lik selliste rümpade eest maksta sama kõrget hinda, kui näiteks samas kaalus olevate kõrge tailihasisaldusega rümpade eest.

Searümba väärtuslikud tükid ja sagedamini kasutatavad subproduktid (T. Abrams, 2003) 

Joonis. Searümba väärtuslikud tükid ja sagedamini kasutatavad subproduktid (T. Abrams, 2010)

Kõrge tailihaprotsendiga (60% ja rohkem) rümpade lõikusel saadakse rohkelt kõrgekvaliteedi­list liha, mille kasutamisest/realiseerimisest saab tööstus rohkem tulu – sellest lähtuvalt on tööstus nõus maksma kõrge taiprotsendiga searümpade eest loomakasvatajale ka kõrgemat hinda.