Nuumikute ja noorkultide lõpliku rümbahinna kujunemine
Nuumikute ja noorkultide lõpliku hinna kujundavad: sugu, vanus, massikategooria, tailihasisaldus rümbas ning tapasooja rümba mass.
Rümba hind koosneb kahest osast:
- hind rümba massi eest;
- hind tailihasisalduse eest.
Skeemil esitatakse näitena nuumsigade ja noorkultide kokkuostuhinna kujunemine olenevalt rümba massist ja tailihasisaldusest.
Esitatud hinnaskeem kehtib ainult 50 -100 kg raskustel rümpadel. Nuumsead ja noorkuldid jagunevad rümba massi alusel kolme gruppi. I gruppi kuuluvate searümpade mass on 50-69,9kg, II grupis 70-89,9 ja III grupis 90-100 kg.
Kui näiteks turusituatsioonis nuumsea rümbal massivahemikus 70-90 kg on tailiha väljatulek kõige suurem, siis hakatakse turul eelistama just sellises massivahemikus searümpasid ning antud massikategooria hind on kõrgeim.
Joonis. Nuumsigade ja noorkultide kokkuostuhinnad vastavalt rümba massile
Hind searümba massi eest
Searühmade eest pakutavad gruppide näidisbaashinnad on skeemi alusel järgmised (eurot 1 kg liha kohta): I grupp - 0.7-1.41 krooni, II grupp - 1.53 krooni ja III grupp - 1.21-0.77 €.
I grupi hind on suurenev: rümba massi suurenemisel 50 kg-st 69,9kg-ni lisandub grupi baashinnale iga kilo kohta 0.04 eurot. II grupi liha hind on konstantne (sõltub lihakombinaadist). III grupi hind on alanev: alates 90-st kg-st kuni 100 kg-ni väheneb hind iga kilo kohta baashinna suhtes 0.04 euro võrra.
Hind rümba tailihasisalduse eest
Enamikes lihatööstustes on praegusel ajal baasiliseks tailihasisalduseks 57%.
Tasumisel makstakse +/- 0.02 eurot iga 1 %-lise erinevuse kohta baasilisest. Baastailihasisaldusest ülespoole annab iga protsent täiendavalt juurde 0.02 eurot, allapoole baasilist võetakse igalt tailihaprotsendilt maha 0.02 eurot.
Joonis. Rümba tailihasisalduse mõju rümbahinnale
Milliseks kujuneb näiteks eeltoodud skeemi kasutades 60%-lise tailihasisaldusega 85 kilogrammise searümba 1 kilogrammi lõplik hind?
Rümbamass arvelt (II massigrupp) saadakse 1.53 eurot.
Rümba tailihasisaldus ületab baasilist 3%, sellest lisandub kilohinnale 3% x 0.02 eurot see on 0.06 eurot.
Searümba lõplik kilohind SEUROP süsteemis on seega 1.53 + 0.06 = 1.59 eurot/kg.
Hind kujuneb vastavalt turusituatsioonile ning iga tapamaja võib kehtestada omad hinnad.
Eelpool toodud maksmisskeem võimaldab antud baashinda ümber arvestada kas siis suurendades või vähendades hinda vastavalt sea vanusele, tailihasisaldusele ja tapasooja rümba massile.
Kui näiteks turusituatsioonis nuumsea rümpade massivahemikus 70-90kg on rümbast tailiha väljatulek kõige suurem, siis hakatakse turul eelistama just sellist massivahemikku ja selle eest kõige paremini tasustama.
Tabelis on toodud näitena ühe lihatööstuse sealiha kokkuostuhinnad.
Tabel. Sealiha kokkuostuhinnad (näidis)
Grupid | Rümba massivahemik või piirmass, kg | 1 kilo sealiha hind eurodes |
Põrsad | kuni 20 | 0.32 |
Kesikud | üle 20 kuni 50 | 0.7 |
Nuumsead | üle 50 kuni 69,9 | 0.73-1.41 |
üle 70 kuni 91,9 | 1.53 | |
üle 92 kuni 100 | 1.33-0.95 | |
Emised | ei määratleta, nahaga | 0.83 |
Täiskasvanud kuldid | ei määratleta | 0.19 |
Noorkuldid | üle 50 kuni 69,9 | 0,68-11.21 |
üle 70 kuni 91,7 | 1.28 | |
üle 92 kuni 100 | 1.17-0.75 |
Baasiliseks tailihasisalduseks on 57%.
Tabel. „X“ farmi tapasigade arve „X“ lihatööstuses (kroonides)